Exposition: Athens vs. Athens – L’Heure d’Hiver Athènes – Cinema Galeries

Exposition: Athens vs. Athens – L’Heure d’Hiver Athènes

  Inleiding

  Vernissage + drink : 13.03 – 18u

  De tentoonstelling zal open zijn elke dag gedurende het hele festival van 12 uur tot 21 uur.

  Info

  Tentoonstelling - Athens vs. Athens: als onderdeel van het "L'Heure d'Hiver Athènes" festival

  Inleiding

  Vernissage + drink : 13.03 – 18u

  De tentoonstelling zal open zijn elke dag gedurende het hele festival van 12 uur tot 21 uur.

  Na jaren van opeenvolgende crises biedt ‘het nieuwe Berlijn’, ‘de stad die nooit slaapt’, zich nu aan als een nieuwe denkbeeldige ‘bestemming’ voor toeristen, investeerders en digital nomads: overal Airbnb en luxehotels, ‘golden visas‘ naar believen, enorme bouwprojecten en gesloten historische bioscopen. Dit beleid van ’toeristisering’ van Athene gaat hand in hand met een huisvestingscrisis, gewelddadige uitzettingen, groeiende ongelijkheid en terugkerend politiegeweld. Tegen deze achtergrond kijkt deze groepstentoonstelling naar verhalen over gentrificatie, ter verdediging van het recht op de stad, en naar persoonlijke en politieke relaties met Athene.

  Despina Spyrou, een setfotograaf van verschillende Griekse films, werpt een intieme blik op de vele facetten van Athene. Haar beelden tonen een dagelijks portret van de stad dat zowel somber als speels overkomt.

  “The Square we inhabit, een collectief project opgezet door Mata Kastrisiou en Stefania Mizara, belicht de mobilisaties ter verdediging van Exarheia, het vlaggenschip van de verzets- en solidariteitsbewegingen. Zeven fotografen (Nicolas Georgiou, Olivia Dehez, Marc Lepson, Marios Lolos, Stefania Mizara, Tatiana Bolari, Yorgos Nounessis) documenteren de onwankelbare vastberadenheid van de buurtbewoners om het enige plein van de wijk en zijn bomen te redden van de bouw van het metrostation dat de regering voor deze locatie heeft gepland.

  Strefi Hill will remain free is een video over de vele acties van de Open Assemblee ter verdediging van Strefi Hill in Exarcheia. Dit is een van de laatste groene ruimtes in het gebied dat bedreigd wordt door privatisering. 

  Alexandros Katsis, fotojournalist en activist, brengt met de fotoserie Traces een eerbetoon aan de straten van Athene tijdens de crisis, maar ook aan Ζak Kostopoulos, queer activist en drag queen (Zackie Oh), die in 2018 werd doodgeslagen in het centrum van de stad, aan wie hij het boek Society doesn’t fit me, but my little black dress does heeft opgedragen. Het boek zal te koop staan in Tropismes gedurende het festival.

  De deelnemende kunstenaars zien het stadscentrum als een sociaal, economisch en ideologisch strijdtoneel. Athens vs. Athens stelt de vraag wat er werkelijk op het spel staat in een stad in volle transformatie: Welk stadsbeleid, en door wie? Welke herverdeling van openbare ruimte, en voor wie? Welke waarde(n) voor de stad en voor wie? Welk(e) leven(s) in de stad en hoe? Welk Athene tegen welk Athene?

  Idee, tekst en productie: Yanis Stefanou

  Geluidsontwerp: Manolis Lianis

  Image: Despina Spyrou