Les Indes Galantes + Rize – L’Heure d’Été 2024 – Focus Danse – Cinema Galeries

Les Indes Galantes + Rize – L’Heure d’Été 2024 – Focus Danse

Geregisseerd doorClement Cogitore, David LaChapelle

  Inleiding

  Projection du court métrage Les Indes galantes (FR, 2017) de Clément Cogitore suivie de la projection du film de David LaChapelle, Rize.

  0th week

  Inleiding

  Projection du court métrage Les Indes galantes (FR, 2017) de Clément Cogitore suivie de la projection du film de David LaChapelle, Rize.

  Les Indes Galantes, Clement Cogitore, 2017, 6′, VOF

  Clément Cogitore bewerkt een kort deel van Jean-Philippe Rameau’s ballet Les Indes galantes, met de hulp van een groep Krumpdansers en drie choreografen: Bintou Dembele, Igor Caruge en Brahim Rachiki.

  Krump is een dans die ontstond in de getto’s van Los Angeles in de jaren 1990. Het is ontstaan uit de rellen en brutale repressie door de politie na het slaan van Rodney King.

  Rize, David LaChapelle, 2005, 84′, VO st FR/NL

  Rize onthult een stedelijk fenomeen dat explodeert in Los Angeles en zich verspreidt naar de oostkust. Fotograaf David LaChapelle, die al lange tijd in contact staat met dit fenomeen, is erin geslaagd om de geboorte vast te leggen van een revolutionaire vorm van artistieke expressie die is gegroeid uit de mal de vivre van degenen die zijn uitgesloten van de Amerikaanse droom: krumping.


  Deze agressieve en visueel ongelooflijke dans, een alternatief voor de gebruikelijke hiphopdans, heeft zijn wortels in Afrikaanse tribale dansen en wordt gekenmerkt door stappen en bewegingen van ongekende snelheid en moeilijkheidsgraad. Rize volgt deze fascinerende evolutie aan de hand van het verhaal van Tommy the Clown, een opvoeder uit South Central in Los Angeles, die deze dans uitvond als reactie op de rassenrellen na de Rodney King-affaire.