L’heure d’été Tokyo – Cinema Galeries

L’heure d’été Tokyo

Download programma

L’heure d’été Tokyo

  Download programma

  Inleiding

  Voor deze editie van het festival zullen er een dertigtal films vertoont worden over Tokyo.

  Inleiding

  Voor deze editie van het festival zullen er een dertigtal films vertoont worden over Tokyo.

  In een jaarlijkse samenwerkingsverband met het schepencollege voor cultuur van de stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kiest CINEMA GALERIES een internationale filmstad, waarvan ze een selectie films programmeert die je zo de kans geven om deze stad en zijn unieke sfeer te ontdekken.

  Voor deze editie van het festival zullen er een dertigtal films vertoont worden over Tokyo.

  Takeshi Kitano en Yazujiro Ozu mogen dan wel de nationale helden zijn als het neerkomt op het in beeld brengen van hun hoofdstad, ze zijn niet de enigen die Tokyo op het grote scherm vereeuwigden.

  De programmatie, zoals steeds gavarieerd, zal zich zowel richten op de stad door de ogen van de grote auteurs, alsook op de meer populaire cinema die er enkele originele facetten van vertegenwoordigt.

  Niet minder dan 30 voorstelllingen zulllen plaatsvinden tussen 6 juli en 7 augustus, waarvan 15 die gratis toegankelijk zijn op de site van Brussel Bad. De andere films kun je in de zalen van CINEMA GALLERIES gaan bewonderen.

  Het festival heeft als doel om de toeschouwers mee te nemen op ontdekkingstocht naar de stad door middel van films die er gedraaid werden of die een rechtstreekse link vertonen met de cultuur van het land.

  Een deel van de focus wordt gelegd op de films van de Ghibli studio, de films van Takeshi Kitano, maar ook op films over de Yakuza en de samurai (uit het tijdperk waarin Tokyo nog Edo heette).

  HEURE D’ETE: TOKYO

  Tokyo, 13 miljoen inwoners. Hoe moet men zich deze stad verbeelden? Tokyo: de grootste stad ter wereld. Hoe kan men zich er vinden of hoe kan men zich er verliezen?

  De megapolis Tokyo vertegenwoordigt een kwart van de totale Japanse bevolking.  Bijna 30% van de Japanse bevolking woont op 2% van zijn oppervlakte. Japan samengeperst. Tot in 1868 heette de stad Edo, sinds de Meiji revolutie noemt men ze “de hoofdstad van het Oosten” : Tokyo.

  Vernietigd door de grote aardbeving van 1 september 1923. Heropgebouwd. Vernietigd door de Amerikaanse bombardementen in april 1945. Heropgebouwd. Net als een Feniks herrijst de stad regelmatig uit zijn assen. Deze continue wedergeboorte weerspiegelt de energie van zijn inwoners: mensen die zich overdag ten volle geven op het werk, maar evenzeer alles loslaten s’avonds in de bar. En ’s ochtends herbegint alles weer opnieuw.

  Tokyo is zowel immens als menselijk: een archipel aan wijken die als dorpen functioneren. Als je door de straten van Tokyo wandelt doorkruis je tijd en ruimte, word je heen een weer geslingerd door de geluiden en het lawaai, je wordt gedragen door zijn geautomatiseerde sporen. De menselijke stemmen? Luister goed, ze zijn er ook …

  Doorheen de voorgestelde selectie van films over Tokyo geeft Cinema Galeries de kans om de grote thema’s van de Japanse cinema te ontdekken. Dit aan de hand van een bloemlezing uit de grootste namen uit de Japanse cinema en enkele grote buitenlandse regisseurs die gefascineerd waren door de stad, het land en zijn cultuur. De thema’s zijn: “Familieportretten: van Ozu tot Kore-eda”, “Oosterse fascinatie: wanneer men zich verliest in de vertaling”, “De fantastische cinema: oorlogstrauma’s en waterterreur”, “Samurai en Yakuza tussen het goede en het kwade: van Tokyo Drift tot Zaitochi”, “Japanime: tussen animisme en cyberhumanisme” en “Japanse vrouwen”.

  Het is net alsof de Japanse cinema een tijdje niets van zich heeft laten horen. Welke regisseurs laten het meest van zich zien? Wat stelt de cinefelie voor in het hedendaagse Japan?

  PROGRAMMA > Klik hier
  Meer bijzonderheden over vertoningen zijn te vinden op onze brochure : Livret

  Info

  HEURE D’ÉTÉ : TOKYO

  DATUM | 07.07.17 – 12.08.17

  INDOOR FESTIVAL | 8,50 euros / 6,50 euros.

  OUTDOOR FESTIVAL | Bruxelles-Les-Bains | Gratuit

  CINE-CONCERT | « Gosses de Tokyo », met Sylvain Chauveaux, Joël Merah et Stéphane Garin.

  (JEUNE PUBLIC) OPERA CAPTURE CLUB | ATELIER/STAGE : Une proposition de repenser le KARAOKE (orchestre vide en japonais) au travers du médium video. Information & réservation : operacaptureclub123@gmail.com

  BOOKSHOP I met librairie TULITU.

  Programme