L’heure d’été: hors-série – Cinema Galeries

L’heure d’été: hors-série

Download programma

L’heure d’été: hors-série

  • Prijzen 9.00 €, 7.00 €, 6.50 €, 6.00 €
  • Moderatorkaartje Article 27, Arsène 50
  • Abonnement Carte 5 places, UGC Unlimited
Download programma

Inleiding

Voor deze speciale “hors série” editie van ons jaarlijkse L’heure d’été festival, zullen we dit jaar focussen op meervoudige cinematografieën: een cinematografische archipel in verschillende Brusselse publieke openluchtruimtes die we voor de gelegenheid zullen overnemen.

Inleiding

Voor deze speciale “hors série” editie van ons jaarlijkse L’heure d’été festival, zullen we dit jaar focussen op meervoudige cinematografieën: een cinematografische archipel in verschillende Brusselse publieke openluchtruimtes die we voor de gelegenheid zullen overnemen.

[UPDATE FLOW] Due to bad weather, the screenings taking place at Flow (ephemeral pool – Pont Pierre Marchantbrug 1070 Anderlecht) are postponed to 14, 15, 16, 17 and 18 August 2021. See the updated programme below.

Cinéma Galeries wordt gedreven door de wens om een gevarieerd filmaanbod aan te bieden aan een divers publiek. Onze missie is om vernieuwing te brengen in het Brusselse filmlandschap en een platform te geven aan andere stemmen. 

L’Heure d’été bieden we dit jaar aan in een speciaal jasje. Het festival vindt plaats op enkele ongewone locaties in Brussel en programmeert veelal films en andere evenementen die te weinig aandacht hebben gekregen omwille van de covid-19-pandemie.

De filmlocaties, gaande van een tijdelijk zwembad tot een historische markt, zijn locaties die gewoonlijk niet worden gebruikt om klassieke filmvoorstellingen te geven. Op die manier hopen we om de zevende kunst vanuit een ander perspectief te tonen, wat we erg belangrijk achten na de filmcultuur van de pandemie. Naast de terugkeer naar de bioscoopzalen zorgen deze locaties voor een frisse wind om films te zien die sinds maart 2020 bijna uitsluitend online te bekijken waren.

De verschillende buitenlocaties bieden ons de mogelijkheid om films te vertonen die anders zijn en door de pandemie onzichtbaar zijn gebleven. Wij hopen jullie in grote aantallen te verwelkomen en ontmoetingsplaatsen te creëren waar we de diverse rijkdom van cinema samen kunnen vieren.

De verschillende locaties beschouwen we als eilanden waar we elkaar in alle rust kunnen ontmoeten en ideeën kunnen uitwisselen. De openluchtvoorstellingen worden georganiseerd in samenwerking met Vauxhall, Cultureghem, Pool is Cool en het Terkamerenbos.

VAUX-HALL SUMMER – La part belle aux festivals

In Vauxhall nodigen we elke donderdag van 24 juni tot en met 12 augustus onze partnerfestivals uit. Ze zullen er films uit hun programmatie vertonen die tot dan enkel online te zien waren.

Millenium zal L’homme qui cherchait son fils vertonen en Anima presenteert enkele Belgische kortfilms in aanwezigheid van de regisseurs. Het Pink screens festival organiseert de première van Le Milieu de l’horizon in aanwezigheid van regisseur Delphine Lehericey. Het Cinemamed festival zal 200 meters presenteren, een favoriet van het festival. Ook For Sama, Undine en Atlantis, die rechtstreeks op VOD zijn uitgebracht, zullen we op groot scherm vertonen.

BOIS DE LA CAMBRE – Into the wood

Van 22 tot en met 25 juli trekken we het Terkamerenbos in om films met het thema bos te vertonen. Kom genieten van deze gratis openluchervaring !

ABATTOIRS D’ANDERLECHT – Ciné-souper

Op 9, 10 en 11 augustus organiseren we op de Marché des Abbatoirs drie filmavonden die gecombineerd worden met een themamaaltijd in samenwerking met Cultureghem en de Dream Kitcken, een gratis keuken die onverkocht voedsel van de markt gebruikt om er toegankelijke maaltijden met te koken en zo voedselverspilling tegen te gaan. 

Cultureghem werkt samen met de markten bij Abbatoir om een duurzame sociale band met de lokale bevolking te creëren en wil die werking doortrekken in culturele en artistieke activiteiten. Daarom zullen we verschillende gratis openluchtvoorstellingen aanbieden, in samenwerking met de Dreamkitchen voor drie ciné-maaltijden!

FLOW – Along the water

Van 14 tot en met 18 augustus organiseren we FLOW, een gratis openluchtcinema met als thema water en zwemmen. Het vindt plaats in een tijdelijk zomerzwembad, aan de Biestebroeckkaaien op de oevers van het kanaal in Anderlecht, en werd opgericht door Pool is cool en Decoratelier.

Dit zwembad zal elke middag gratis open zijn. De locatie heeft de ambitie om een prototype te worden voor toekomstige zwembaden en wil aantonen dat openluchtzwemmen noodzakelijk en mogelijk is in Brussel. Hoewel het debat al jaren aan de gang is, werd de toegang tot vrijetijdsvoorzieningen afgelopen zomer nog belangrijker, toen duizenden gezinnen niet konden reizen. Een gedeelde publieke ruimte geeft zuurstof aan de bewoners. In die zin wil FLOW een ruimte van verbinding zijn met de buurt, haar bewoners en een breder publiek. We sluiten ons op die manier aan bij andere culturele activiteiten georganiseerd door onder andere Kunstenfestivaldesarts en Zinnema, om een collectieve ruimte voor uitwisselingen en ontmoetingen te creëren.

We zullen de hele zomer, van 24 juni tot en met 12 augustus, op regelmatige basis films vertonen op verschillende locaties in Brussel, om een duurzame samenwerking tot stand te brengen met de partnerverenigingen waarmee we samenwerken. Echter ook, en vooral, om talrijke gelegenheden aan te bieden waar verschillende publieksgroepen elkaar kunnen ontmoeten, of het nu gaat om ervaren filmliefhebbers, kinderen die hun eerste film ontdekken of jongeren die cinema beginnen verkennen. Samen kunnen ze cinema vanuit een ander perspectief bekijken.

Het uitgebreide aanbod aan gratis openluchtvoorstellingen is een manier om opnieuw in contact te komen met de prachtige archipel die cinema is, zoals hij in Brussel wordt vertoond en in al diens toegankelijke vormen.

Programme