L’heure d’hiver Tunis – Cinema Galeries

L’heure d’hiver Tunis

Download programma

L’heure d’hiver Tunis

  Download programma

  Inleiding

  Het programma van deze editie van L’HEURE D’HIVER wil meer zichtbaarheid geven aan de zevende kunst uit Tunesië, gaande van films die culturele scharnierpunten uit de Tunesische geschiedenis behandelen tot zeldzame producties als Dans la peau van Jilani Saadi.

  Inleiding

  Het programma van deze editie van L’HEURE D’HIVER wil meer zichtbaarheid geven aan de zevende kunst uit Tunesië, gaande van films die culturele scharnierpunten uit de Tunesische geschiedenis behandelen tot zeldzame producties als Dans la peau van Jilani Saadi.

  Voor de vijfde editie van het jaarlijkse festival L’HEURE D’HIVER heeft CINEMA GALERIES besloten om – in samenwerking met Bozar, Cinema Aventure, le Kinograph, la Chaire Mahmoud Darwich, Wallonie Bruxelles International, les Journées Cinématographiques de Carthage en het Gabes Film Festival – TUNIS in de kijker te zetten, om u kennis te laten maken met alle rijkdom en kwaliteit van Tunesische cinema.


  TUNIS is de grote hoofdstad van een klein land die een stem heeft gegeven aan revolutionaire Arabieren. De ideeën van de revolutie zijn in het zuiden van het land ontstaan. De documentaire Maudit soit le phosphate van Sami Tlili is hier een opmerkelijke getuige van. De revolutionaire wind uit het zuiden wist de straten van de Tunesische hoofdstad te overspoelen. Op 14 januari 2011 kwamen het Tunesische volk, de intellectuelen en kunstenaars samen op straat. Na 23 jaar dictatuur eigenden ze in de avenue Bourguiba hun identiteit en stad terug toe. De culturele hoofdstad van Tunesië werd een plaats van verzet waar schrijvers, onderzoekers, filmmakers en kunstenaars hun identiteit vormden, tot op de dag van vandaag.


  De nieuwe wind bracht positieve veranderingen in het politieke, sociale en culturele weefsel van de stad, alsook in de rest van het land. Parallel met de revolutie was ook cinema onderhevig aan grote veranderingen: er ontstond een Tunesische “nouvelle vague”. Sociale thema’s en politieke vraagstukken werden belangrijke onderwerpen in cinema, zoals onder andere in de films Hedi, un vent de liberté en Subutex aantonen.


  De wedergeboorte van Tunesische cinema bracht al snel internationale erkenning met zich mee: vanaf 2011 werden verschillende Tunesische films (waaronder À peine j’ouvre les yeux en The Last of Us) geselecteerd en bekroond op internationale festivals zoals die van Cannes, Venetië en Berlijn. Nog steeds zijn er opmerkelijke ontwikkelingen in Tunesische cinema, voornamelijk dankzij de nieuwe esthetiek en baanbrekende genres. Dachra vormt hierin een toonaangevend voorbeeld. De film is de eerste Tunesische horrorfilm en werd beschouwd als een van de grootste filmsuccessen van het land. Dachra slaagde erin de Tunesische jeugd opnieuw naar de filmzalen te brengen.


  Het programma van deze editie van L’HEURE D’HIVER wil meer zichtbaarheid geven aan de zevende kunst uit Tunesië, gaande van films die culturele scharnierpunten uit de Tunesische geschiedenis behandelen tot zeldzame producties als Dans la peau
  van Jilani Saadi. Het L’HEURE D’HIVER – Tunis festival opent met de film Un fils, de eerste langspeelfilm van Mehdi Barsauoui. Aangezien cinema hand in hand gaat meerdere kunstdisciplines stelt het festival een tentoonstelling voor die bestaat uit verscheidene installaties van Tunesische kunstenaars.

  PREMIERES – TLAMESS (Spell)   BIK ENEICH (Un fils)

  25 EVENEMENTEN (waaronder 21 films) werden geprogrammeerd in 4 zalen (Cinema Galeries, Bozar, Cinema Aventure, Kinograph)

  THEMATIEK – Tunesische klassieken / Tunesië vandaag / Tunesische vrouwen

  Twintig gasten onder wie regisseurs Mehdi Barsaoui, Wided Zoghlami en Férid Boughedir, zangeres en actrice Ghalia Benali (ondanks de onderbreking van het festival kon het merendeel van de gasten het publiek ontmoeten, aangezien zij meestal bij het begin van het festival aanwezig waren).

  EXHIBITIE – Du mardi au dimanche / van Dinsdag tot en met Zondag – 14:00 > 20:00 – CINEMA GALERIES. Gratis.

  GERELATEERDE ROUNDTABLE – 12 & 13.03 – 8 Tunesische professionals konden met Belgische professionals bijeenkomen om de coproductie tussen de FWB en Tunesië te versterken.

  LOCATIES – CINEMA GALERIE, BOZAR, CINEMA ADVENTURE, KINOGRAPH

  Programme